De Tsjechische Ambassade en het Tsjechisch Centrum organiseerden op de residentie van de Tsjechische ambassadeur (Den Haag) een debat ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van Charta 77.

Eerste pagina van de eerste verklaring van Charta 77.

De val van de communistische regimes in Centraal- en Oost Europa werd gevierd als overwinning voor oppositiebewegingen die vochten voor mensenrechten en democratie, zoals Charta 77. Bijna dertig jaar later lijken de vooruitzichten van deze bewegingen veel somberder. De idealen van liberale democratie en actief burgerschap staan wereldwijd onder druk. Mensenrechten nemen niet meer dezelfde prominente plek in in westerse internationale politiek, zoals het ooit was tijdens de Koude Oorlog. Wat blijft er zo over van de erfenis van Charta 77? Welke lessen kunnen uit de geschiedenis van de beweging worden getrokken? En wat is er gebeurd met de droom van ‘de terugkeer naar Europa’, een drijfveer voor zo veel Charta-ondertekenaars? Over deze vragen zal worden gedebatteerd door:

Sybe Schaap, bestuurslid van SGTRS, sinds 2007 lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Schaap studeerde filosofie en sociologie, en reisde in de jaren 80 regelmatig naar Tsjechoslowakije waar hij deelnam aan underground filosofie seminars. Tegenwoordig is hij buitengewoon hoogleraar water policy & governance aan de Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit en sinds 1992 is Schaap gastdocent aan de Karels Universiteit in Praag.

Tomáš Vrba, vertaler, uitgever, docent, studeerde filosofie en psychologie aan de Karels Universiteit in Praag en werkte als sociaal werker voor Roma-zigeuners in Praag. Nadat hij Charta 77 had ondertekend, kon hij slechts ongekwalificeerd werk doen. Tegelijkertijd was hij als editor en redacteur betrokken bij verschillende onafhankelijke samizdatuitgaves. Na de omwenteling van 1989 werd hij hoofdredacteur van Lettre Internationale (1990–1995) en van het maandblad Nová přítomnost (1997–2000), vicepresident van de Association of European Journalists (2002–2004) en voorzitter van de Raad van het Tsjechische persbureau ČTK (2004–2007). Hij is docent aan de New York University in Praag en voorzitter van de raad van bestuur van de Forum 2000 Foundation en het Archa Theater in Praag.

Laatste pagina van de verklaring.

Ivana Gabalová, trainer en project coordinator bij de Anne Frank Stichting waar ze lesgeeft over verschillende onderwerpen, met een focus op kritisch denken, dialoog en de waarde van mensenrechten en democratie. Gabalová ontwikkelt lesmateriaal, geeft leraren trainingen, organiseert workshops voor scholieren, studenten en gevangenen, en begeleidt jongeren in actief burgerschap en het opzetten van hun eigen initiatieven. Naast haar werk bij de Anne Frank Stichting doet ze onderzoek naar de rehabilitatie van gewelddadige extremisten. Ze heeft een master in Conflict Resolution and Governance van de Universiteit van Amsterdam/UvA.

Arjen Berkvens, directeur van de Foundation Max van der Stoel, gaat het debat  leiden. Berkvens heeft geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit/VU in Amsterdam. Hij werkte als projectmanager en werd daarna directeur bij de Alfred Mozer Stichting. Sinds 2013 is hij directeur van de Foundation Max van der Stoel, een onafhankelijke stichting gelieerd aan de Partij van de Arbeid/PvdA. Ook is hij de secretaris-generaal van het Europees Forum voor Democratie en Solidariteit.