\ Wie zijn geschiedenis niet kent is veroordeeld om die opnieuw te beleven. \

Documenten

De strijd voor de waarheid over de genocide in Srebrenica

Hierbij een bericht over ons lopende onderzoek naar de Nederlandse 'vredes'-organisaties. In 2015 in Boedapest, vertelde de SGTRS hoe Nederlandse vredesorganisaties in de jaren tachtig van de vorige eeuw protesteerden tegen de NAVO-verdediging tegen de Sovjet-Unie.


De dag van Europa 2017

In West-Europa wordt 9 mei als de 'Dag van Europa' gezien. In Oost-Europa 23 augustus. Wat is daarvan de achtergrond?


The Dutchbat Museum Papers

Eerder dit jaar kwam het Dutchbatmuseum in Srebrenica eindelijk gereed. Over dit museum is veel te doen geweest. De financiële stukken ervan zijn hier nu voor iedereen in te zien.


Srebrenica blijft Nederland achtervolgen. Impressie van een massabegrafenis.

Meer dan twintigduizend mensen reisden dit jaar (2017) van heinde en verre naar het Bosnische bergstadje Srebrenica voor de jaarlijkse genocideherdenking. Iedere 11 juli worden de lichamen begraven die het afgelopen jaar zijn gevonden en geïdentificeerd. Dit jaar zijn het er 71, allen omgebracht na de val van de stad op 11 juli 1995. Schrijver Edwin Giltay was erbij, vergezeld door de journalist-tolk Naida Ribić. 


Václav Havel en de vredesbewegingen

Het lijkt erop dat de voorloper van Pax, het IKV, tijdens de Koude Oorlog een goede verhouding had met dissidenten uit het Sovjet blok. Het IKV wil het graag doen geloven, maar was dit wel echt zo?


Stalin bereid tot verregaande 'land voor vrede-deal' met Hitler

Sovjet-heerser Josef Stalin was kort na de Duitse aanval van 22 juni 1941 zo overrompeld en uit het veld geslagen dat hij bereid was om Oekraïne, de Baltische gebieden, Bessarabië, Boekovina en een deel van Russisch Karelië op te geven in ruil voor vrede en de garantie dat hij de rest van de Sovjet-Unie mocht houden.


Vaclav Benda en zijn vreedzame onverzettelijkheid

Dissident Václav Benda was de 'denktank' van de mensenrechtenbeweging Charta ’77. Geen man op de voorgrond, maar hij behoorde tot de intieme kring rondom Václav Havel. Voor velen is hij onbekend gebleven.


Dissidenten & Vredessjoemelaars

Memoires van een rechtse '68er over Charta '77. Vredesclub PAX strijkt jaarlijks meer dan 10 miljoen euro op van de belastingbetaler. In zijn onlangs verschenen boek Dissidenten & Vredessjoemelaars doet Oost-Europakenner Johann Grünbauer uit de doeken dat de organisatie minder onberispelijk is dan het lijkt.


Foto's uit 'Dissidenten & Vredessjoemelaars'

  De foto's die in het boek zwart-wit zijn afgedrukt, hieronder in kleur. En meer foto's.   


Jan Patočka in gesprek met Max van der Stoel in 1977

Op 1 maart 1977 vond in Hotel Continental in Praag een gesprek plaats tussen Max van der Stoel en Jan Patočka .  


Jan Patočka en zijn StB-verslag

De Tsjecho-Slowaakse geheime dienst, de StB, heeft een uitgebreid verslag gedaan van de activiteiten van Jan Patočka. Ook zijn er diverse verslagen over de dagen nadat hij de ontmoeting had (op 1 maart 1977)  met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel. Hieronder een verhoorverslag, waarbij de ontmoeting tussen hem en Max van der Stoel centraal staat. 


Jan Patočka

Korte levensbeschrijving van Jan Patočka, Tsjechische filosoof, grondlegger van Charta '77


Wandeling door het communistische Praag van Charta '77

Hoe zag Praag eruit in die communistische tijd? We gaan een wandeling door communistisch Praag maken. Gaat u met ons mee? Het thema van de wandeling is: communistische uitingen. Uw gids heeft deze foto's eind zeventiger jaren zelf gemaakt. Dus toen de mensenrechtenbeweging Charta '77 (waarvan Václav Havel woordvoerder is geweest) actief was.


De strategische betekenis van Remembrance

Artikel geschreven door Pavel Bratinka. De auteur is een Tsjech, en destijds (tijdens de Koude Oorlog) ondertekenaar van de mensenrechtenbeweging Charta '77


Praten over vrijheid in de schaduw van een dictatuur

Wat het is om in de schaduw van een dictatuur te leven, bleek maar weer eens op een conferentie in Kiev van het Platform of European Memory and Conscience (PEMC) en het Oekraïense Institute of National Remembrance. Het was eind november 2016.


De-communisering Oekraïne is titanenklus

De de-communisering van Oekraïne is een reusachtige klus. Nog steeds dragen duizenden straten en pleinen de namen van Lenin, Dzjerzjinski en andere Sovjet-leiders met veel bloed aan hun handen.


Online Goelag-museum

Tsjechische historici hebben delen van de beruchte Goelag-archipel van de Sovjet-Unie in kaart gebracht. Dit als uitvloeisel van hun speurtocht naar het lot van Tsjechische Goelag-slachtoffers. Het resultaat is een indrukwekkende website met beelden van Siberische kampen, films, animaties en verhalen. In het Engels en het Tsjechisch.


Sloveense verering massamoordenaar is een schande

De onthulling van een monument ter nagedachtenis van het voormalige hoofd van de geheime politic in Slovenië moet ten sterkste worden afgekeurd. Te meer omdat het monument ter ere van deze massamoordenaar is geplaatst in een gebied waar in 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, tienduizenden ongewapende burgers zijn vermoord door de Joegoslavische communisten. Een van de mede-daders van de massamoord was partij-apparatchik en hoofd van de Sloveense geheime politie Ivan Macek-Matija.


Een tragisch levensverhaal uit Oekraïne

Met het Oekraïne referendum voor de deur is het goed om meer van het land en zijn geschiedenis te weten. Daarom hier het levensverhaal van Oleksandra die werd vervolgd om haar herinneringen.


Website over Geheime Dienst

Het Platform heeft een website gelanceert over functioneren over de Communistische Geheime Dienst


Platform presenteert juristen om processen tegen communistische misdaden voor te bereiden

Het Platform of European Memory and Conscience, waarin ook de Stichting SGTRS deelneemt, heeft op woensdag 27 mei een team van 5 juristen gepresenteerd, die de internationale vervolging moeten voorbereiden van misdaden begaan onder verantwoordelijkheid van de voormalige communistische regimes in Oost-Europa.


De West-Europese visie op het Oost-West conflict

Voorzitter Grünbauer van SGTRS gaf presentatie tijdens conferentie van het Platform in Boedapest


Wat Rusland werkelijk voorheeft met Oekraïne

Edward Lucas presenteert zijn visie over de Oekraïne ten behoeve van het Britse House of Commons


'Stalin' in Praag

De bizarre akte van het absurdistisch theater (1955-1962) rond het standbeeld van Stalin.


Petitie inzake COMDOS

Op 10 maart 2012 boden onze Bulgaarse vrienden een petitie aan aan het Europese Parlement.


Brief aan minister-president van Bulgarije Borisov inzake COMDOS

In deze brief beargumenteert het Platform waarom COMDOS geen lid kan worden van het Platform.


Public Hearing in Europees Parlement

Deze hearing vond plaats op 29 maart 2011 en werd georganiseerd door de werkgroep die het Platform ongeveer een half jaar later heeft opgericht. In dit document het programma van de hearing. Het onderwerp luidde: 'What do young Europeans know about totalitarianisms'.


Slovenië herdenkt communistische generaal met 2-euromunt.

In 2011 gaf Slovenië een 2-Euromunt uit met de communistische ster.


Václav Havel en (Post)-Totalitarisme

Václav Havel ervaarde de communistische maatschappij waarin hij leefde als een post-totalitair systeem.


Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers

 

Dr. Mees ten Oeverlaan 29

3648 XA Wilnis

The Netherlands

 

Tel +31 297 288 250

Mob +31 655 117 696

E-mail info@sgtrs.nl

Web www.sgtrs.nl

 

KvK: 30281102

Bankrekening: 1548.65.958

(t.n.v. SGTRS)

IBAN: NL07RABO0154 8659 58

BIC: RABONL2U

 

ANBI-status toegekend