Het Platform Europese Herinnering en Geweten heeft het educatieve bordspel ‘Vluchten door het IJzeren Gordijn’ (Across the Iron Curtain) ontwikkeld. Bedoeld om een idee te krijgen van wat een vlucht vanuit het dictatoriaal geregeerde Oostblok inhield.  SGTRS heeft hieraan meegewerkt.

De doos van het spel.

Het bordspel kan gespeeld worden door 1 t/m 6 mensen, aanbevolen 2 t/m 6 mensen. Het bord beeldt Europa tijdens de Koude Oorlog uit. Het IJzeren Gordijn staat er duidelijk op afgebeeld. Want hier gaat het om: mensen vanachter het IJzeren Gordijn naar het Westen te krijgen. Dus vanuit onvrije, communistische landen naar de vrije, democratische landen. Zo staat het ook op het bord afgebeeld. Op 8 manieren kunnen mensen vluchten: boot, zwemmen, lopen, vliegtuig, luchtballon, trein en graven (tunnel). De ronde begint met het uitdelen aan elk van de spelers van 2 Oost-Europese karakters. Dit zijn kaartjes waarop de levensbeschrijving staat van een persoon (die echt bestond) met daarop de beste mogelijkheid (weerconditie etc.) waaronder hij/zij kan vluchten. Dan wordt 1 van de 8 weerconditiekaartjes omgedraaid. De weerconditie is dan voor deze spelronde bekend. De spelers mogen vijf ervaringskaarten (experience cards) trekken. De combinatie van karakter, weerconditie en ervaringskaart geeft de slagingskans van de vluchtpoging. Spelers mogen met elkaar handelen met de ervaringskaarten. Daarna kan een speler aangeven een vluchtpoging te wagen. Echter, voordat hij de vluchtpoging in gang zet, moet hij een ‘IJzeren Gordijn’ kaart pakken. Wat op die kaart staat, bepaalt de uitkomst van de vluchtpoging. De winnaar van het spel is die speler die de meeste mensen naar het Westen heeft gekregen.

Het bord, zoals het er tijdens het spelen uitziet. Er komt dus geen dobbelsteen aan te pas.

Het spel is ontwikkeld door de Pool Karol Madaj en getest door professionele Tsjechische bordspelspelers. Mede dankzij de inzet van SGTRS is het een spel geworden met zowel aandacht voor de West-Europese als de Oost-Europese situatie (aanvankelijk werd de eerste niet eens genoemd).

De spelregels zijn opgesteld in het Engels. De beschrijvingen van de ‘karakters’ (historische personen) staan kort en bondig op de ‘karakterkaarten’. In het boekje met de spelregels relevante achtergrondinformatie over verschillende vluchtpogingen met foto’s van daarbij betrokken personen ‘toen en nu’.

Het bordspel ‘Across the Iron Curtain’ is verkrijgbaar bij SGTRS. Neem gerust contact op!